Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

joi, 1 august 2013

Osho - Energia feminina si energia masculina



"  Gurdjieff a spus ca o femeie nu poate ajunge la realizare decat prin intermediul unui barbat – si are dreptate. Are dreptate pentru ca energia feminina difera de cea masculina. Este ca si cum cineva ar spune ca doar o femeie poate da nastere unui copil. Un barbat nu poate sa dea nastere unui copil – el poate sa dea nastere unui copil doar prin intermediul unei femei. Structura fizica a femeii are un pantec;structura fizica a unui barbat este lipsita de pantec – el nu poate avea un copil decat prin intermediul unei femei. Acelasi lucru, dar in sens invers, se intampla in cazul nasterii  spirituale: o femeie se poate ilumina doar prin intermediul unui barbat. Si energia lor spirituala difera, la fel ca structura fizica. De ce? De ce stau lucrurile asa? Si retineti, aici nu e vorba despre egalitate sau inegalitate – este vorba despre diferenta. Femeile nu sunt mai prejos decat barbatii pentru ca nu pot ajunge in mod direct; barbatul nu este mai prejos decat femeia pentru ca el nu poate da nastere unui copil in mod direct. Sunt diferiti. Nu e vorba de inegalitate sau inegalitate, nu se pune problema evaluarii. Sunt pur si simplu diferiti, iar acesta este un fapt.  De ce este dificil pentru o femeie sa atinga iluminarea in mod direct? Si de ce pentru un barbat e posibil sa atinga iluminarea in mod direct? 
 Exista doua cai, doar doua, in esenta, care duc la iluminare. Una este meditatia, cealalta este iubirea. Le poti numi calea intelepciunii si calea devotiunii. Caile fundamentale sunt doar doua.  Iubirea are nevoie de altcineva; meditatia poate fi facuta in singuratate. Barbatul poate ajunge la realizare prin meditatie – de aceea el poate ajunge in mod direct. El poate fi singur. In adancul sau el este singur. Singuratatea este fireasca pentru un barbat. Pentru o femeie e dificil, foarte dificil, aproape imposibil sa fie singura. Intreaga ei fiinta reprezinta o nevoie imperioasa si profunda de a iubi, iar pentru a putea iubi are nevoie de altcineva. Cum ai putea iubi daca celalalt nu e acolo? De meditat, poti medita daca celalalt nu e acolo – nu e nicio problema. Femeia, energia feminina ajunge la starea meditativa prin iubire; iar energia masculina ajunge la iubire prin meditatie. 
 Un Buddha ajunge sa fie o mare forta a iubirii– dar prin meditatie. (…) E dificil pentru un barbat sa intre in meditatie atunci cand este indragostit – aici e problema. E foarte dificil, fiindca atunci cand este indragostit, ori de cate ori sta in liniste ii apare inminte persoana cealalta; intreaga lui fiinta incepe sa se miste in jurul ei. (…) Daca iubesti pe cineva, atunci cand esti ocupat poti sa uiti, dar atunci cand n-ai nicio ocupatie, persoana cealalta iti revine imediat in amintire si astfel nu mai ramane spatiu in care sa intre divinul. Barbatul nu poate ajunge la divin prin iubire. Intreaga lui energie este total diferita de energia feminina. Mai intai el ar trebui sa ajunga la meditatie – dupa aceea ii apare iubirea. Atunci nu mai e nicio problema. Mai intai trebuie sa ajunga la divin, dupa aceea si persoana iubita devine divina. (…) 
Cu totul invers se intampla in cazul unei femei. Ea nu poate medita din cauza ca intreaga ei fiinta este o nevoie imperioasa de celalalt. Ea nu poate sa fie singura. De fiecare data cand e singura, ea sufera. Asa ca daca spui: “Sa fii singur inseamna beatitudine, sa fii singur inseamna extaz”, o femeie nu poate intelege. 
In toata lumea s-a pus accentul pe a fi singur din cauza prea multor cautatori barbati – un Buddha, un Mahavira, un Iisus, un Mahomed. Toti acestia s-au insingurat si au ajuns la iluminare doar in singuratate. Ei au creat mediul.  Atunci cand e singura, o femeie e in suferinta. Daca exista un iubit, fie si in mintea ei, se simte fericita. Daca cineva iubeste, daca cineva e iubit – daca exista iubire in jurul ei, ea se simte hranita. Este o hrana, o hrana subtila. Ori de cate ori o femeie simte ca nu exista iubire, ea pur si simplu flamanzeste, se sufoca; intreaga fiinta i se ingusteaza. Asa ca o femeie nu se poate niciodata gandi ca singuratatea e beatifica. (…)  Simpla idee, simpla notiune, doar sentimentulca celalalt exista si ca exista iubirea face ca o femeie sa se simta implinita. E hranita, e plina de viata. Doar prinaceasta iubire va ajunge ea la punctul in care cel care iubeste si cel iubit devin Una. Atunci va aparea meditatia. 
In cazul energiei feminine, meditatia apare doar in fuziunea cea mai profunda a iubirii. Acum nu mai poate fi niciodata singura. Acum poate sta in solitudine, nu mai e nicio problema; iubitul a fuzionat, e inauntrul ei. (…)  Diferenta aceasta trebuie inteleasa, trebuie inteleasa in profunzime, pentru ca totul depinde de ea. Gurdjieff are dreptate.  Energia feminina va iubi, iar prin iubire va inflori starea meditativa, samadhi. Va aparea satori, dar in profunzime, la radacina se va afla iubirea, iar satori va fi inflorirea. In cazul energiei masculine, satori va fi la radacina, samadhi va fi la radacina, meditatia va fi la radacina si apoi va inflori iubirea. Dar iubirea va fi o inflorire. " 

Sursa: Osho – Calea mea, calea norilor albi
 http://noulpamantaliubiriidivine.blogspot.ro/search?updated-min=2013-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2014-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=11 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu